Колко бързо ще отслабна?

Често чувам този въпрос. И реално се чудя – защо е толкова важен? Бавно и правилно не е ли по-добре от никога? Не е ли по-важен въпросът дали изобщо ще успеете да го направите и дали ще запазите резултата в дългосрочен план? Защо е важно колко бързо ще се случи този процес, когато най-вероятно нямате по-добра алтернатива? Когато ме питат този въпрос оставам с впечатлението, че хората имат две опции пред тях – много бърза и ефективна диета, която ще проработи в рамките на дни, или бавният и доказан начин с балансирана диета и движение, който не звучи толкова атрактивен.

Може и да изглежда, че имате горните две опции, но реално нещата изглеждат по-скоро така:

Вариант 1: Да положите доста усилия, дисциплина и организация, да научите основните принципи на доброто хранене и постепенно с времето да постигнете желаните цели, които благодарение на добитите знания и навици ще може да задържите за цял живот.

Вариант 2: Да продължавате да се хващате на всяка нова модна диета и тенденция без да имате особено значим резултат, който така или иначе си заминава след кратко време – няколко месеца, ако дори се задържи и толкова.

Всеки може да дава съвети за добро хранене и тренировки, но на много по-малка част от същите тези хора им личи да са успели да го приложат ефективно и дълготрайно върху себе си. Всичките ценни и смислени съвети, на които съм попаднал в медиите, идват само от хора, които могат да го докажат и със собствената си фигура. И тези съвети не са “как да отслабнем бързо и лесно за 4 дена”.

В диетата и тренировките нямате бърза работа. Краткият път, по който много хора искат да стигнат до целта, е в години по дълъг от нормалния такъв. Много вероятно е и тези бързи диети и решения завинаги да ви направят неспособни да отслабнете като пречупят волята и желанието ви за промяна, както и да продължават да забавят метаболизма ви с всеки неуспешен опит.

Когато години наред опитвате подобен тип стратегии и не сте доволни не се ли замисляте, че просто се блъскате в една стена и е време за промяна?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email